Forum Marinumin näyttely Bore-laivalla

Aluksella avattiinn 27.5. 2011 pysyvä museonäyttely, jonka on tuottanut Forum Marinum -säätiö. Näyttely kertoo sekä laivan vaiheista, sen tilaamisesta ja rakentamisesta nykypäivään että siihen liittyneistä merenkulun toimijoista – niin varustamoista kuin ihmisistäkin. 

Lisäksi tarkastellaan, millaista aluksella on ollut työskennellä ja matkustaa eri aikoina.  Kävijöiden nähtävillä on esimerkiksi runsaasti monipuolista kuva- ja filmimateriaalia, josta osa on aiemmin julkaisematonta. 

Näyttelyosio sijoittuu laivan ylimmille kansille: siihen kuuluvat entiset henkilökunnan asuintilat, varustajahytti ja osa matkustajahyteistä kuudennella kannella sekä näyttävänä kokonaisuutena myös komentosilta. 

Bore rakennettiin Oskarshamnissa vuonna 1960, alun perin höyrylaivaksi. Se kulki ensin Suomen ja Ruotsin välillä Bore-varustamon, Silja Linen, pietarsaarelaisen Jakob Linesin ja turkulaisen Aura Linen väreissä ja vuodesta 1987 kotkalaisen Kristina Cruisesin kansainvälisessä risteilyliikenteessä koko ajan Suomen lipun alla. Suomalaisen matkustajalaivaliikenteen historiassa Bore on ollut osa tärkeää kehitysjaksoa, jossa on tapahtunut mm. autolauttaliikenteen ja risteilymatkustuksen läpimurto. Laivalla on taustallaan monivaiheinen tarina sekä reittiliikenteen matkustaja-aluksena että risteilyaluksena. Se on ehtinyt käydä yli kahdessasadassa eri satamassa ja kymmenissä maissa Punaisellamerellä saakka.

Turkulainen liikeyritys Oy S/S Borea Ab osti viisikymmentävuotiaan m/s Kristina Reginan syksyllä 2010. Alus maalattiin ensimmäisen omistajansa, Bore-varustamon, väreihin ja sai takaisin alkuperäisen nimensä.  Liikenteestä poistunut Bore jatkaa Aurajoella edelleen aktiivisessa toiminnassa majoituskäytössä ja ravintolalaivana. Kookkaan aluksen museointi sellaisenaan on haastavaa ja usein ongelmallista, ja suurien vanhojen matkustajalaivojen säilyttämiseen tähdänneet hankkeet ovat maailmalla harvoin toteutuneet. Boren on kuitenkin ajateltu samalla toimivan elävänä museona: esimerkiksi sisustuksessa näkyvät hyvin eri aikojen kerrostumat, ja tavoitteena on pystyä pitämään alus rakenteiltaan mahdollisimman muuttumattomana.

Opastusvaraukset Forum Marinumista: (02) 267 9511 
Lisätietoa: www.forummarinum.fi